3. Onderwijs

3.2 Uitgelicht - kwaliteit

Leerlingen van de afdeling PIE (produceren, installeren & energie) van locatie Krabbendijke Kerkpolder kregen in 2021 naast hun gewone lessenpakket een mooie uitdaging. Voor een woonwijk in Kruiningen mochten ze een onderhoudsvriendelijk en duurzaam waterornament ontwerpen, in opdracht van de Gemeente Reimerswaal.

Het waterornament moest de buurt opfleuren en daarnaast het water in beweging houden, om algengroei tegen te gaan. Ook moest het in de omgeving passen, energieneutraal en onderhoudsvriendelijk zijn.

In groepjes van vier of vijf gingen de leerlingen aan de slag, waarna een presentatie aan de gemeente volgde. Het winnende ontwerp was van Nico, Jarno, Maurice, Jan en Walter. Dit team ontwierp een indrukwekkende stalen leeuw voor de vijver aan de Leeuwenweg. Zij mochten hun ontwerp gaan realiseren.

Samenwerken
Het was voor de leerlingen een mooie kans om ervaring op te doen met ‘echte’ opdrachtgevers. Samen met de gemeente, Metaalbewerking JDK, handelsonderneming Meeuwse en Van der Straaten Aannemingsmaatschappij zijn ze in 2021 gestart met de realisatie van het ontwerp.

Eén keer per maand kwamen de partijen bij elkaar om de voortgang te bespreken. Verder werkten de leerlingen tijdens de praktijklessen vrijwel zelfstandig aan het project. De docenten hadden vooral een ondersteunende functie, verder deden de leerlingen bijna alles zelf: van het contact met de bedrijven tot het in elkaar zetten van het ornament.

Groeiproces
Docent Adrie de Kam: “Voorafgaand aan de les bespraken we de doelen en aan het eind van de les toonden ze de opbrengst. De jongens deden met dit project veel ervaring op met communiceren, vergaderen en samenwerken. Je zag daarin hun groeiproces. Ze leerden inzien dat het proces van idee naar resultaat soms lang duurt. In dit geval zelfs een half jaar.” Ook de gemeente en bedrijven zijn te spreken over de inzet van de leerlingen. “Ze dachten goed mee over de uitvoering en ze stelden goede vragen.”


Genieten
De onderdelen zijn inmiddels aan elkaar gelast en het eindproduct komt steeds dichterbij. Daar zijn de leerlingen trots op: “Dat is toch genieten, als je ziet wat wij gemaakt hebben.” Leerlingen van de afdeling BWI (bouwen, wonen & interieur) hebben ook nog hun steentje bijgedragen aan het project, zij mochten de hardhouten ondergrond maken.

In mei 2022 D.V. krijgt het ornament een plekje in de vijver van de Leeuwenweg in Kruiningen. Het resultaat van de inzet van deze vaktalenten is daar nog lang te bewonderen!